Temat szkolenia:
Pełnomocnik i Audytor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg PN-EN ISO 22000:2018 & HACCP
Informacje ogólne:
Szkolenie jedyne w swoim rodzaju, bez kompromisów – od początku intensywnie, praktycznie i w małych grupach z dodatkową możliwością indywidualnych konsultacji z ekspertem po szkoleniu (do 3 godzin).
Szkolenie w kompleksowy sposób przygotowuje do efektywnego pełnienia funkcji Pełnomocnika oraz Audytora wewnętrznego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz Systemu HACCP.
Szkolenie przeznaczone jest dla: Specjalistów, Pełnomocników, Menadżerów ds. kontroli jakości w branży spożywczej; osób pełniących funkcje przewodniczącego zespołu bezpieczeństwa żywności/ przewodniczącego zespołu HACCP lub będących członkami takich zespołów; kandydatów na stanowiska związane z systemem bezpieczeństwa żywności oraz osób, które zainteresowane są przeprowadzaniem audytów wewnętrznych systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS)/ systemu HACCP oddzielnie lub w ramach zintegrowanego systemu zarządzania (ISO 9001:2015). Dotyczy to organizacji, które mają już wdrożony system zarządzania, są w trakcie jego wdrażania lub planują wdrożenie/ certyfikację.
Szkolenie przedstawia praktyczne sposoby budowania, dokumentowania, wdrożenia i utrzymania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i Systemu HACCP oraz pomaga w przygotowaniu się do certyfikacji systemu.
Szkolenie przygotowuje również do samodzielnego planowania, przeprowadzania i dokumentowania wewnętrznych audytów systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy PN-EN ISO 22000:2018 oraz Systemu HACCP.
Program szkolenia:
Program szkolenia obejmuje między innymi następującą tematykę:
- ustawodawstwo Unii Europejskiej i Polski w zakresie produkcji spożywczej – wprowadzenie, praktyczne porady;
- zagrożenia w przemyśle spożywczym;
- szczegółowe omówienie wymagań normy PN-EN ISO 22000:2018 oraz systemu HACCP – zastosowanie w praktyce;
- programy wstępne: Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP), Dobra Praktyka Higieniczna (GHP);
- rola Pełnomocnika ds. systemu bezpieczeństwa żywności,
- planowanie i przeprowadzenie analizy zagrożeń z uwzględnieniem Codex Alimentarius oraz wymagań normy PN-EN ISO 22000:2018 – warsztaty;
- Plan HACCP, monitorowanie CCP i CP,
- nadzór nad wewnętrznymi systemami pomiarowymi,
- laboratoria badawcze – ryzyka, wymagania,
- dostawcy i odbiorcy,
- dokumentowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności,
- certyfikacja systemu zarządzania;
- terminy i definicje – podstawy audytu wewnętrznego;
- zasady audytowania, audyt u dostawcy, audyt kliencki;
- zarządzanie programem audytów;
- fazy audytu: zainicjowanie audytu, przegląd dokumentacji, przygotowanie audytu; plan audytu;
- wykonanie audytu w Zakładzie – spotkanie otwierające, komunikacja – praktyczne przykłady jak zacząć i na co zwracać uwagę w trakcie audytu;
- proces dochodzenia do wniosków z audytu, gromadzenie informacji, rodzaje pytań; ustalenia z audytu – niezgodności;
- spotkanie zamykające, raport z audytu, działania poaudytowe;
- ocena audytora – metody oceny;
- psychologia audytu;
- ćwiczenia praktyczne;
- dyskusja oraz wymiana doświadczeń.
Cena szkolenia obejmuje:
- wykłady i ćwiczenia;
- profesjonalne i praktyczne materiały szkoleniowe zawierające przykładowe dokumenty;
- egzamin;
- certyfikaty Audytora wewnętrznego oraz Pełnomocnika – w języku polskim lub angielskim;
- dodatkowe 3 godziny indywidualnych konsultacji online z trenerem do wykorzystania w ciągu dwóch miesięcy od dnia zakończenia szkolenia.
Trener:
- Radosław Szczerski – doświadczony wykładowca, audytor i konsultant z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz wymagań normy PN-EN ISO 22000, Główny Specjalista ds. Systemów Jakości w Państwowej Inspekcji Sanitarnej, prowadzący program szkoleń na uczelniach wyższych z zakresu bezpieczeństwa żywności pod patronatem Bureau Veritas, posiadający bogate doświadczenie audytorskie i wdrożeniowe z zakresu bezpieczeństwa żywności, którym otwarcie dzieli się w trakcie szkolenia. Od 2004 roku stale współpracuje z Polskim Centrum Akredytacji oraz krajowymi i międzynarodowymi jednostkami certyfikującymi.
Szczegóły szkolenia:
- Cena brutto:
- 1840 zł brutto
- Cena netto:
- 1500 zł netto
- Termin szkolenia:
- od 18/11/2024
do 20/11/2024 - Godzina rozpoczęcia:
- 9:00
- Czas trwania:
- 3 dni/ łącznie 21 godz. + 3 godz. konsultacji po szkoleniu
Zgłoś się na szkolenie:
- +48 607 666 675
- kontakt@purequality.pl
- Karta zgłoszenia (pdf)
- Szkolenie prowadzone w trybie wideokonferencji (zdalne)
- Cena za szkolenie może być zwolniona z podatku VAT jeśli jest finansowana w co najmniej 70% ze środków publicznych i jest usługą kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego
Miejsce szkolenia: