Temat szkolenia:
Audytor wewnętrzny systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg PN-EN ISO 22000:2018 & HACCP
Informacje ogólne:
Szkolenie w kompleksowy sposób przygotowuje do efektywnego pełnienia funkcji Audytora wewnętrznego systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz Systemu HACCP.
Szkolenie przeznaczone jest dla studentów studiów dziennych w ramach projektu “Lider”, którzy pragną zostać specjalistami, pełnomocnikami ds. bezpieczeństwa żywności, menadżerami ds. kontroli jakości w branży spożywczej.
Szkolenie przedstawia praktyczne sposoby budowania, dokumentowania, wdrożenia i utrzymania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności i Systemu HACCP oraz pomaga w przygotowaniu się do certyfikacji systemu.
Szkolenie przygotowuje również do samodzielnego planowania, przeprowadzania i dokumentowania wewnętrznych audytów systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności wg normy PN-EN ISO 22000:2018 oraz Systemu HACCP.
Program szkolenia:
Program szkolenia obejmuje między innymi następującą tematykę:
- ustawodawstwo Unii Europejskiej i Polski w zakresie produkcji spożywczej – wprowadzenie, praktyczne porady;
- zagrożenia w przemyśle spożywczym;
- szczegółowe omówienie wymagań normy PN-EN ISO 22000:2018 oraz systemu HACCP – zastosowanie w praktyce;
- programy wstępne: Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP), Dobra Praktyka Higieniczna (GHP);
- planowanie i przeprowadzenie analizy zagrożeń z uwzględnieniem Codex Alimentarius oraz wymagań normy PN-EN ISO 22000:2018 – warsztaty;
- Plan HACCP, monitorowanie CCP i CP,
- nadzór nad wewnętrznymi systemami pomiarowymi,
- laboratoria badawcze – ryzyka, wymagania,
- dostawcy i odbiorcy,
- dokumentowanie systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności,
- certyfikacja systemu zarządzania;
- terminy i definicje – podstawy audytu wewnętrznego;
- zasady audytowania, audyt u dostawcy, audyt kliencki;
- fazy audytu: zainicjowanie audytu, przegląd dokumentacji, przygotowanie audytu; plan audytu;
- wykonanie audytu w Zakładzie – spotkanie otwierające, komunikacja – praktyczne przykłady jak zacząć i na co zwracać uwagę w trakcie audytu;
- proces dochodzenia do wniosków z audytu, gromadzenie informacji, rodzaje pytań; ustalenia z audytu – niezgodności;
- spotkanie zamykające, raport z audytu, działania poaudytowe;
- ocena audytora – metody oceny;
- psychologia audytu;
- ćwiczenia praktyczne;
- dyskusja oraz wymiana doświadczeń.
- wykłady i ćwiczenia;
- profesjonalne i praktyczne materiały szkoleniowe zawierające przykładowe dokumenty;
- egzamin;
- dwa certyfikaty audytora wewnętrznego wydane przez Pure Quality (w języku polskim) oraz patrona szkolenia najstarszą międzynarodową jednostkę certyfikującą Bureau Veritas (w języku angielskim);
- Radosław Szczerski – doświadczony wykładowca, audytor i konsultant z zakresu systemów zarządzania bezpieczeństwem żywności oraz wymagań normy PN-EN ISO 22000, Główny Specjalista ds. Systemów Jakości w Państwowej Inspekcji Sanitarnej, prowadzący program szkoleń na uczelniach wyższych z zakresu bezpieczeństwa żywności pod patronatem Bureau Veritas, posiadający bogate doświadczenie audytorskie i wdrożeniowe z zakresu bezpieczeństwa żywności, którym otwarcie dzieli się w trakcie szkolenia. Od 2004 roku stale współpracuje z Polskim Centrum Akredytacji oraz krajowymi i międzynarodowymi jednostkami certyfikującymi.
Szczegóły szkolenia:
- Cena brutto:
- 1599 zł brutto
- Cena netto:
- 1300 zł netto
- Termin szkolenia:
- od 07/12/2024
do 08/09/2024 - Godzina rozpoczęcia:
- 9:00
- Czas trwania:
- 2 dni/ łącznie 16 godzin
Zgłoś się na szkolenie:
- +48 607 666 675
- kontakt@purequality.pl
- Karta zgłoszenia (pdf)
- Szkolenie prowadzone w trybie wideokonferencji (zdalne)
- Cena za szkolenie może być zwolniona z podatku VAT jeśli jest finansowana w co najmniej 70% ze środków publicznych i jest usługą kształcenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego
Miejsce szkolenia: